hits

fakta om meg og sykdom

HVORDAN SER VERDEN EGENTLIG UT FOR MEG?

I dag skal jeg prøve å forklare dere hvordan verden ser ut for meg. Jeg får ofte spørsmål om hvor mye jeg ser. Det går på repeat at joda, jeg har dårlig mørkesyn, lite synsfelt, dårlig fargesyn og litt forskjellig andre ting. I dette innlegget skal jeg prøve å forklare dere hvordan verden faktisk ser ut gjennom mine øyne. Jeg kommer til å prøve å forklare det så enkelt som mulig, uten så mye fagord, så det kanskje går ann å forstå. Blindeforbundet (link her), har utrolig mye bra både videoer og tekst, så jeg kommer til å linke videre til noe der også. Håper dere liker innlegget ♥

RETINITIS PIGMENTOSA
Vi kan begynne med RP(Retinitis Pigmentosa), som er den eneste sykdommen jeg vet med 100% sikkerhet at jeg har. Jeg anbefaler å se denne videoen fra blindeforbundets sider, før dere leser videre.

sWc6xWnNTUw
Som de nevner i videoen går mørkesynet først, senere forsvinner sidesynet. Jeg har alltid hatt dårlig mørkesyn, i mange år har jeg ikke sett i mørket i det hele tatt og nå har jeg ca 15-20 grader synsvinkel. Det er ganske skummelt, tenk at jeg ikke visste noenting. Det skal jeg skrive masse mer om senere, jeg lover dere - men må skal jeg prøve å komme tilbake til poenget. Det dårlige mørkesynet mitt er veldig vanskelig for meg å forklare. Jeg har aldri hatt normalt syn, så jeg har ikke noe å sammenlikne med. Men som jeg har forstått det så lyser gatelyktene opp hele veien for dere ? Nå ler dere sikkert og tenker Ja selvfølgelig er du helt dum?  Men for meg er det faktisk ikke sånn. For meg er det opplyst kanskje en meter rundt hele stolpen, før det er helt mørkt og vanskelig å se bakken. 
Jeg fant en video på youtube som viser hvordan mørkesynet kan se ut. For meg ser jeg kanskje bittelitt dårligere i mørket enn personen som har laget denne videoen. Så for min del er den ikke helt korrekt. Men svaksynte seg veldig forskjellig. Det er i alle fall den videoen jeg fant, som likner mest. Hvis du ikke gidder å se hele, spol til 1:25
Igjen, når det gjelder hvordan synsfeltet ser ut, så kaller de det for kikkertsyn. Også litt "feil". Eller, feil og feil - men ikke helt riktig for meg. Det er som å kikke i gjennom en trakt. Jo lenger du ser, jo større blind synsfeltet. Jeg har funnet en video som viser cirka samme som mitt eget synsfelt, men her finnes det mange varianter. På venstre øye sliter jeg med å se noe til siden i det hele tatt, på høyre ser jeg litt mer. Noen har også flekker, der de ikke ser noe. 
Et av spørsmålene jeg får oftest er " Men er det bare svart da, der du ikke ser?" Både ja og nei. Det er jo svart, fordi det er helt mørkt. Men det er ikke sånn at det ser sort ut for meg. Det er ikke sånn at jeg ser rett frem, også ser jeg svart på siden. Neida, det er bare det at det ikke er der. Vanskelig å forklare, men jeg skal gi dere eksempelet jeg alltid bruker. 
Det som er bak hodet ditt, er det svart? Nei selvfølgelig ikke. Det er bare ikke der. Det finnes ikke. Anbefaler dere å ha på lyd på videoen, så kanskje dere kan få et lite innblikk i hvordan støy kan kjennes ut for meg, når jeg har det synet jeg har. Det er vanskelig når det bråker og er støy, og lydene kommer fra alle kanter. Se på videoen, så kanskje dere får et lite innblikk i hvor forvirrende det er. 
 
Jeg har også funnet en synssimulator dere kan prøve. Den er heller ikke helt korrekt for min del. Jeg ser litt mindre til venstre side, og en liten del mer til høyre. Jeg har også litt større synsfelt til sidene, enn det jeg har opp og ned. Men dere får uansett et lite innblikk. Gå inn på simulatoren, trykk på bilkjøring, og sett på grad nummer to - altså i midten. Jeg blir helt skremt. Ikke på grunn av hva jeg ser i bildet, det likner veldig på det jeg ser til vanlig. Men de viser meg også hva som er klipt bort, hva dere faktisk ser. Da må jeg si jeg blir ganske stressa. At jeg har kjørt rundt både på scooter, og på bil med det synet der, det er tragisk. eg kan ikke fatte hvordan kjøreskolen min har unngått å legge merke til det der. Det er bare så tragisk at jeg ikke har ord. Jeg håper virkelig ikke det skjer flere steder, og at flere enn meg kjører rundt i bil med et sånt syn. Det er en grunn til at det ikke er lov. Synssimolatoren finner dere hvis dere trykker HER
 
 
 

FARGESVAK
Så til neste del, det er jo ikke bare en ting heller. Her synes jeg blindeforbundet har en video som er superfin. Jeg er nemlig fargesvak. Det vil si at det kan være vanskelig å skille farger fra hverandre om de likner eller står tett i tett. Jeg er ikke fargeblind, og jeg kan se forskjell på grønn og rød om det er sterk kontrast. Så veldig galt er det altså ikke. Jeg hadde faktisk dårligere fargesyn før. Nå klarer jeg å se forskjell på noen av øyeskyggene mine igjen, og jeg kan se forskjell på lyserosa og lyseblå, det kunne jeg ikke før. 
JL3hmksjSfo
Akkurat som i videoen har jeg problemer med å se om kjøttdeigen er ferdig. Jeg kan ikke lese kart, og de bildene der man skal finne tall - de har jeg ikke sjangs til å klare.  På dette bildet for eksemplel, her er det meningen at det skal stå 45, men det har jeg ikke sjangs til å se. For meg er alle prikkene grønne, noen bittefå beige. Jeg har også blitt ledd av et par ganger når jeg har ment at himmelen har vært beige eller brun. Jeg harlært meg nå at det er altså ikke noe galt med himmelen, som jeg trenger å bekymre meg for. Det er synet mitt som har misforstått greia. Hvis du vil teste deg selv, og se på flere liknende bilder, trykk HER
   
 
DÅRLIG KONTRASTSYN
Det dårlige kontrastsynet mitt gjør alt mye vanskeligere når det er snø ute. Er det sol og blå himmel, eller mørkt, så kn det gå fint. Men de dagene det er overskyet og hvitt lys, er det nesten umulig for meg å gå noe sted uten stokk eller ledsager. Eller nei, ikke nesten, det er faktisk umulig. Jeg føler meg utrolig utrygg med en gang. Når jeg går på ski, eller ute der det ikke er strødd eller måka så er alt hvitt. Det hjelper litt når det er strødd, da kan jeg skjønne hvor bakken er. Men det er fortsatt vanskelig. Jeg fikk meg en liten a-ha opplevelse sist jeg gikk på ski. Jeg kunne ikke se sporet. Jeg kunne ikke se om det var svinger. Men det værste av alt: Jeg kunne ikke se om det gikk oppover, nedover eller rett frem. Midt på en slette kunne jeg spørre mamma om jeg måtte være forsiktig. Da trodde jeg det kom bakke. Det var ganske frustrerende. Heldigvis fant vi en løsning med ledsaging. Så jeg ble ikke så skremt at jeg ikke tør å prøve igjen. Det kan også være vanskelig å se forskjell på klær. Før kunne jeg se forskjell på alle de hvite klærne mine da de lå i skapet. Nå må jeg kjenne på stoffet, eller kjenne igjen plagget ved å se på resten Samme med sorte. Og samme med nyanser av beige, og ja, dere skjønner nok hva jeg mener. 
 Her kan jeg så vidt skimte linje nummer to. Så da har jeg vel greit å se alle da? 
 
NEDSATT DETALJSYN/ SKARPSYN/ VISUS
Ja, kjært barn har mange navn? Jeg håper i alle fall at dere skjønte hva jeg mente. Dette er det vanskeligste å forklare. Kanskje fordi jeg ikke har fått en diagnose enda, jeg vet ikke. Jeg skal prøve så godt jeg kan, og jeg håper dere forstår litt. 
Når det gjelder hva jeg ser, så ser jeg egentlig alt det som er nærme, men det er vanskelig å tyde. Det vil si at når jeg nå ser bort på kjøkkenet for eksempel så ser jeg komfyren, men ikke knappene. Jeg ser skapene, men ikke hva som står i dem. Ser jeg på TV fra en grei avstand ser jeg teksten, men jeg klarer ikke å tyde den. Jeg ser menneskene, men ikke ansiktsutrykkene eller kroppsspråket. Det er som om det er ekstremt tåkete, eller som om jeg har lagt en hvit, smågjennomsiktig gardin foran ansiktet. Jeg kan skrive på pc, men jeg må bruke zoom. Jeg kan bruke mobil, men her har jeg den enten helt oppi annsiktet, eller med zoom. Jeg kan anstrenge meg, og bruke synet til å lese meldinger på mobilen, men jeg prøver å la det være. Jeg får ekstremt vondt i hodet, så jeg vender meg mer og mer til å bruke voiceover, både på mac og på mobil. 
Jeg vet ikke hvorfor, men videoen jeg har funnet her ville ikke legge seg inn. Du finner link til videoen HER i stedet. Videoen handler om grå stær. Det har ikke jeg, og jeg vet ganske lite om sykdommen. Men i slutten av videoen, der de viser hvordan folk med grå stær ser, så kjente jeg meg veldig igjen. Du kan også prøve synssimulatoren igjen, HER. Sett på uskarpt syn, prøv både nummer 2 og 3 og se for deg at jeg nok ser en blanding av disse to.
age, vision, eyesight and people concept - close up of senior woman face and eye over chart background
 
 
//Følg meg gjerne på snapchat for oppdateringer og vlogging hver dag, og på facebook for å få med deg når det kommer nye innlegg♥♥