hits

Blindeforbundet

IKKE FORSTYRR MEG NÅR JEG JOBBER

Enda et førerhund innlegg herfra, det er så viktig at vi snakker nok om dette. Tydeligvis vet ikke alle at det å være førerhund er en stor og viktig jobb. Ingen vil forstyrre et menneske i en "ekte" jobb, så hvorfor er det da ok å forstyrre førerhunden? Noe jeg lærte helt fra jeg var liten av var blant annet at det ikke var lov å forstyrre bussjåføren.Vi lærte som barn at om vi forstyrrer han mens han kjører kan det skje noe farlig, og vi skal la han være i fred. 
Jeg spør igjen: Hvorfor er det så greit å forstyrre "bare" fordi det er en hund? Mange tenker nok på dyr som søte kjæledyr, men bare fordi den er søt betyr ikke det at man kan oppføre seg akkurat som man selv vil. 
En liten forstyrrelse kan gjøre hunden så ukonsentrert at det kan bli både veldig ubehagelig og ikke minst farlig for den blinde/svaksynte. Hunden er grunnen til at flere mennesker faktisk klarer å være selvstendig. Det er grunnen til at mange mennesker faktisk kan leve det livet vi alle fortjener.  Uten førerhunden føler mange blinde/svaksynte seg i mer eller mindre grad føler seg isolerte og ensomme. Derfor synes jeg disse hundene fortjener enda et innlegg.

Bildet er hentet fra www.guidedog.org
Bildebeskrivelse: En førerhund står med sele på. Eieren sitter på huk og klemmer hunden sin. 

For et par dager siden kom jeg over et innlegg på facebook, som jeg vil oppfordre dere til å dele videre så fler får se. 

"Et lite sukk fra en førerhund og hans bruker. I dag kom jeg på jobb, ikke bare kom jeg meg på jobb, men jeg fikk gå tur igjennom skogen på vei til jobb. Noe jeg aldri kunne ha gjort uten Okamis hjelp. Jeg fant kontoret på jobben uten så mye som et dunk eller en snubling, takket være Okami. Jeg fant døra på toget og en plass å sitte takket være Okami. Butikken fikk jeg også gått innom slik at vi fikk kjøpt noen småting til middagen. Alle disse tingene har jeg fått gjort selvstendig uten blåmerker, sår, brukne ben eller tårer av frustrasjon, takket være Okami. Jobben han gjør betyr så inderlig mye for meg og min hverdag, og da er det så innmari synd at det er så mange der ute som tror at det er helt greit å bare forstyrre. 

I dag opplevde vi 6(!) ganger at folk bare begynte å snakke og klappe på Okami, imens han var i jobb. Noe som gjorde han temmelig ukonsentrert som igjen resulterte i at vi kræsjet inn i en person, kanskje det blir en solid stolpe neste gang sånn at jeg skader litt mer enn "bare" stoltheten min. Er det virkelig så vanskelig å la en førerhund få gjøre jobben sin i fred? Jeg har ingen problemer med folk som kommer å spørr om de kan få hilse på, faktisk synes jeg til og med at det er hyggelig. Men at folk henviser seg til han når han jobber å bare starter og klappe er ikke greit. Jeg er avhengig av hans hjelp. 

Så vær så snill, ikke forstyrr min førerhund, la han få gjøre jobben han er så innmari glad i så lenge som mulig. Takk "

Bildet er lånt fra  Marianne Hanssen (som har skrevet dette innlegget)
Bildebeskrivelse: En førerhund ligger mellom to hyller i matbutikken. Den har på seg førerhundsele.

Som sagt anbefaler jeg alle å like og dele dette facebookinnlegget videre, link direkte finner dere her

//Følg meg gjerne på snapchat for oppdateringer og vlogging hver dag, og på facebook for å få med deg når det kommer nye innlegg♥♥

VÅRE FANTASTISKE FØRERHUNDER

I DAG ER DET FØRERHUNDENS DAG, DET ER VERDT Å MARKERE!

Jeg har ikke førerhund selv. For det første er det et stort ansvar, og for det andre trenger jeg det ikke sånn som situasjonen er nå heller. Det er jeg selvfølgelig veldig glad for, for selv om jeg ser veldig mye dårligere enn de fleste som leser dette, betyr det fortsatt at jeg har litt bedre syn enn mange også. En dag vil jeg nok både trenge, og ha lyst på en førerhund. En dag i fremtiden vil kanskje hunden bety en enorm forskjell for meg og min egen selvstendighet. 

Bildet er hentet fra blindeforbundet.no
Bildebeskrivelse: En lys labradorvalp står i det grønne gresset med gule løvetann rundt seg


Jeg har alltid hatt førerhundkalenderen på rommet mitt. Da jeg var liten og vi fikk den i postkassa måtte jeg alltid henge den opp ved siden av senga. Derfra hadde jeg perfekt utsikt til de fine valpene. Jeg husker så godt jeg likte å bla frem og tilbake, jeg kunne ikke skjønne hvordan de små labradorvalpene skulle kunne lære å ledsage et menneske trygt omkring. Jeg kunne ikke fatte det på noen som helst måte, jeg var så fascinert. 
Tenk på det, lille jenta på 7 år. Jeg forgudet disse hundene, og lite visste jeg om at jeg kanskje skulle ende opp med å få eie en av disse en gang i fremtiden ? Jeg har også fått vite de siste månedene at min oldemor alltid har støttet blindeforbundet og førerhundarbeidet. Det er litt hyggelig å tenke på, synes jeg. Noen ganger skulle jeg ønske hun visste hvor mye dette kom til å bety for meg, fordi jeg vet at dette betydde mye for henne. Dette betydde så mye for henne, at da hun døde for noen år siden fortsatte den ene datteren hennes å støtte førerhundarbeidet. Dette var min kjære Bessa´s hjertesak, og jeg blir litt varm i hjertet av å tenke på det. Vi har ingen andre synshemmede i familien som jeg vet om heller, så hvorfor det betydde så mye vet jeg ikke. Jeg vet bare at jeg er veldig glad for det, og at jeg synes det er veldig fint å tenke på.

Bildet er hentet fra blindeforbundet.no
Bildebeskrivelse: Det er bilde av en førerhund på jobb sammen med eieren sin. En mann holder i selen på sin sorte labrador. 

STAKKARS FØRERHUND?

Er det dyremishandling å la hunden jobbe så mye, skal ikke hunden få lov til å være hund ?
Nei, det er absolutt ikke mishandling av hunden. Dette vet jeg mange lurer på, og mange tror nok at det stemmer også. Jeg tror det er viktig å få frem at disse hundene er nøye plukket ut. Det å være førerhund er ikke for hvem som helst. En hund som ikke vil jobbe, vil heller aldri kunne brukes. Jeg finner dessverre ikke artikkelen igjen, men jeg leste for noen uker siden at bare rundt halvparten av hundene som blir avlet frem faktisk kan brukes. Det er et must at hundene er flinke nok, og bare de lærevillige blir så flinke som det kreves at de skal være.
Dessuten er hundene nøye plukket ut til eieren. En førerhund og føreren har nemlig et unikt samarbeid. Den blinde kan ikke bevege seg på samme måte uten hunden sin, men hunden kan faktisk ikke gjøre jobben sin uten god kommunikasjon med eieren heller - det er viktig å huske på. 
En annen ting som kan være greit å vite er at hunden vet forskjell på om den er på jobb eller ikke. Har den på selen sin, vet den at den skal jobbe, og er fullt fokusert på sine arbeidsoppgaver. Når selen fjernes er det plutselig en helt normal familiehund og bestevenn. Den kan lekes med, koses med og være godt selskap i, akkurat som en hvilken som helst annen hund. 
En amerikansk blind youtuber jeg følger med på har sin egen førerhund, og hun forteller dessuten at han elsker å jobbe. De har et helt unikt bånd, og hennes sorte nydelige labrador logrer og gjør jobben sin med stor glede. Hun har fortalt flere ganger at det virker som han er stolt av den jobben han gjør, og at han helt klart forstår hvorfor jobben han gjør er viktig. Hun sier også at selv om han jobber får han være med henne på spennende ting, og at han får oppleve mye.

Bildet er hentet fra blindeforbundet.no
Beskrivelse: En liten gutt med solbriller sitter i gresset og hilser på en liten lys labradorvalp. Det er en liten førerhundvalp som skal trenes opp til å bli førerhund når den blir stor

Verdt å vite i møte med førerhunden.

* Ikke hils på en hund med førerhundsele.
Hunden er på jobb og skal ikke forstyrres, da kan det fort oppstå både ubehagelige og farlige situasjoner. Alle kan forstå at man får lyst til å klappe og snakke, de ser jo helt nydelige ut, men la de være i fred likevel. Respekter hunden når den jobber

* Snakk med føreren ikke hunden.
Selv om man ikke skal forstyrre hunden betyr ikke det at man ikke får hilse på eieren. Vi er blinde, ikke dumme eller farlige. Snakk med oss og respekter oss som vanlige mennesker. Hvis du er nysgjerrig eller lurer på noe får du helt sikkert svar, bare du spør ordentlig. 

* Ta hensyn, og hold hunden din på avstand. 
Hvis du går på en smal vei eller et folksomt fortau så ta litt ekstra hensyn, spesielt om du har egen hund. Det er ikke nødvendig å passere akkurat på millimeteren. Dette betyr ikke at du skal unngå hunden og føreren fullstendig, og gå omvei for å slippe å møte dem. Bare hold normal avstand, og lat som at hunden ikke er der. 

* Ikke slipp hunden din bort for å hilse på. 
Førerhunden blir ikke bare distrahert om du snakker til den, men den kan også bli distrahert av din kjære firbente. En grei regel å huske på er å holde hunden din litt tettere og gjerne på motsatt side av der førerhunden passerer. Om førerhunden har fri fra selen, SPØR alltid likevel om du kan slippe din egen hund bort for å hilse på

*Ikke gi godbiter eller mat til førerhunden
Føler ikke jeg trenger å utdype dette så veldig mye. Håper og tror de aller fleste skjønner hva jeg mener, og hvorfor dette punktet står her.

*Fortell barna dine om førerhund
Det kan være vanskelig for barn å forstå forskjellen på vanlig hund og førerhund. For barn er hunden bare et dyr, ikke et hjelpemiddel. De forstår kanskje ikke at hunden faktisk er på jobb. Fortell barna dine om førerhund, forklar hvilken viktig jobb de gjør, og hvorfor de ikke får hilse på

* Si i fra. 
Vi er bare mennesker, og alle kan gjøre feil. Det er ikke ofte man ser hunder på restauranter eller kjøpesentre, og alle kan glemme seg. Uansett om det er fordi barnet ditt løper bort før du rekker å gjøre noe, eller du kan ha gikk hunden et blikk som gjør den ukonsentrert - så si i fra. Fortell føreren at det ser ut som hunden ble litt ukonsentrert av barnet ditt eller noe annet, og si unnskyld om det skulle skje noe. Alle kan gjøre feil, men prøv å rette dem opp igjen om uhellet først er ute. 

Bildet er hentet fra blindeforbundet.no
Bildebeskrivelse: En person er ute og går. Han eller hund har en hvit stokk i den ene hånd, og holder i selen til den lyse labradoren sin med den andre hånda. 

I dag er førerhundenes dag, og jeg synes vi skal tenke litt på hvor fantastisk god jobb de gjør. Alle førerhunder, førerhundtrenere, fôrverter, kenneler og førerhundskoler - dere gjør en fantastisk jobb! I dag synes jeg alle har litt godt av å tenke litt ekstra over dette.Jeg har en hund selv, og har prøvd å trene henne opp. Jeg kan ikke få sagt hvor høyt jeg respekterer alle førerhundtrenere etter dette. For ikke å snakke om hvor lærevillige, nysgjerrige, lydige og flinke disse fine førerhundkandidatene må være. 
Fortsett det gode arbeidet, jeg er mektig imponert og takknemlig! ♥

//Følg meg gjerne på snapchat for oppdateringer og vlogging hver dag, og på facebook for å få med deg når det kommer nye innlegg♥♥

HØR MEG PÅ PODKAST

Hei dere, nå har jeg noe ganske gøy å vise dere. På torsdag var jeg gjest i blindeforbundets radio. Jeg snakket litt om sykdommen min, om bloggen og litt annet. Intervjuet gikk på radio på morgenen, og det var mange som ikke fikk hørt på det på grunn av jobb og skole. Nå har intervjuet kommet på blindeforbundets nyeste podkast, og den kan dere alle høre på så mye dere vil. 

Hver uke kommer blindeforbundet ut med en ny podkast, den heter "spor 2" og kan lastes ned alle steder der man hører podkaster (Så vidt jeg vet). Jeg anbefaler dere å abonnere på kanalen, for å få med dere det som kommer fremover også. Men i første omgang legger jeg ved link til den jeg selv er med i. Trykk på bildet under, sommer du direkte til episoden. 


Bildebeskrivelse: Spor 2´s egen logo

//Følg meg gjerne på snapchat for oppdateringer og vlogging hver dag, og på facebook for å få med deg når det kommer nye innlegg♥♥ 


Å BLI SETT ER VIKTIGERE ENN Å SE

Blindeforbundet har startet en ny kampanje som kalles "Å se er viktigere enn å bli sett". Jeg anbefaler alle å sjekke ut videoen, og gjerne dele den videre. Utrolig viktig budskap som sårt trengs og bli spredd videre. Link til videoen finner du HER, og hvis du trykker HER får du se en synstolket versjon av samme video 


Bildebeskrivelse: Blindeforbundets logo

//Følg meg gjerne på snapchat for oppdateringer og vlogging hver dag, og på facebook for å få med deg når det kommer nye innlegg♥♥